PÜF NOKTASI

YULAFIN FAYDALARINI OKUYUNCA HER SABAH YEMEK İSTEYECEKSİNİZ

Dünya çapında sağlık kuruyemişleri için popüler bir kahvaltı seçeneği olan yulaf, çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Bunları bir gecede yoğurt ve böğürtlenle ıslatabilir, smoothielerde karıştırabilir, gözleme hamuruna ekleyebilir veya püre haline getirebilirsiniz. Yulafın yüksek besin kalitesi, onları beslenme uzmanları arasında bir hit yapar. Ve onları henüz diyetinize eklemediyseniz, sizi ikna edebilecek sağlık yararlarını listeledik.

1. Kilo Kaybına Yardımcı Olun

Diyet yapıyorsanız, yulaf ezmesi yeni en iyi arkadaşınız olacak. Önerilen günlük alımınızın %66’sını oluşturan 16.5 g lif içeren bir fincan porsiyon paketi. Ayrıca 26.35 g protein sunar. 1Bu makro besinlerin her ikisi de yulafı doyurucu bir besin yapar ve midenin yiyeceği boşaltması için gereken süreyi geciktirerek sizi daha uzun süre tok tutar. 2Yulaf ezmesindeki beta-glukan, yemeye yanıt olarak bağırsakta üretilen bir hormon olan peptid YY’nin (PYY) salınımını teşvik ederek bu “doygunluk” hissine de katkıda bulunabilir. Bu da sizi aşırı yemekten ve o gün için kalori hedeflerinizin ötesine geçmekten alıkoyar.

2. Kan Şekeri Düzeylerini Yönetin

İster diyabet teşhisi konmuş olun, ister diyabet riski altında olun ya da sadece kan şekeri seviyenizi kontrol etmeye çalışıyor olun, yulaf ezmesi yardımcı olabilir. 6 7Yulaftaki beta-glukanın, midenin boşalmasını geciktiren ve glikozun kana emilimini yavaşlatan kalın bir jel oluşturduğuna inanılmaktadır. Bu, şeker krizi geçirmenizi engeller.

Buna ek olarak, belirli bir yiyeceğin kan şekerinizi ne kadar hızlı yükselteceğini öğrenmenin iyi bir yolu, glisemik indeksine bakmaktır. Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerini yükseltir ve tip 2 diyabetle bağlantılıdır. Ayrıca açlığı uyarabilir ve her ikisi de sıklıkla diyabet riskini artıran obeziteye yol açabilirler. Düşük glisemik indeksi 55 olan yulaf, kan şekerini yükseltmez.

3. Kabızlığı Önler

Kabızlıkla mücadele ediyorsanız ve nadiren, geçmesi zor olan düzensiz bağırsak hareketleriniz varsa, yulaf yardımcı olabilir. Laksatifler genellikle kabızlığı hafifletmek için reçete edilir, ancak etkili olmalarına rağmen sağlıksız kilo kaybına neden olabilir ve yaşam kalitenizi azaltabilirler. Araştırmalar, tahılın lif açısından zengin dış tabakası olan yulaf kepeğinin yaşlı insanlarda kabızlığı gidermeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Böyle bir çalışmada, günlük olarak yulaf kepeği içeren bir çorba veya tatlı tüketen 30 yaşlı hasta, daha iyi bir refah yaşadı. Söz konusu hastaların %59’u 3 aylık çalışma süresinden sonra müshil kullanmayı bırakırken, yulaf kepeği tüketmeyen hastalarda genel müshil kullanımı %8 arttı.

4. Astım Riskini Düşürebilir

Yulaf bazen egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarını yatıştırmak için topikal olarak kullanılır ve yüz maskelerinde popüler bir bileşendir. Hava yollarının inflamatuar bir hastalığı olan astım, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Ve tüm çocuklar aynı semptomlara sahip olmasa da, birçoğu tekrarlayan öksürük, hırıltılı solunum ve nefes darlığı yaşar. Çocuğunuz da aynı şeyi yaşarsa, yulaf yardımcı olabilir. Birkaç araştırmacı, katı gıdaların erken verilmesinin bir çocuğun astım ve diğer alerjik hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini buldu. Ancak, bunun tüm gıdalar için geçerli olduğu bulunmamıştır. Yulafın erken tanıtılmasının aslında astım insidansına karşı koruduğu bulunmuştur. Bir çalışma, bebeklere 6 aylıktan önce yulaf beslemenin çocukluk astımı riskini azalttığını bile buldu.

5. Düşük Kolesterol Düzeyleri

Daha önce de belirtildiği gibi, yulaftaki beta-glukan onları yapışkan, kalın ve jel benzeri yapar. Yulaftaki bu özel lif, kolesterol seviyelerini düşürmeyi ideal yapan şeydir. Yulafta dünya genelinde 3.974 kişiyi kapsayan 58 klinik araştırmanın gözden geçirilmesi, yulaftan günlük ortalama 3.5 gram çözünür lif alımının LDL (kötü) kolesterol seviyelerini %4,2 oranında azalttığını buldu. Yulaf tüketmeyen insan grubuna kıyasla, diğer kötü kolesterol belirteçlerini %4,8 ve bu partiküller üzerindeki proteini, apoB’yi %2,3 oranında azalttığı bulundu.

6. Kalp Sağlığını Koruyabilir

Düzenli olarak yulaf tüketmek kalbinizi sağlıklı tutabilir. Bu faydayı araştıran bazı çalışmalar, farklı yulaf formlarını da karşılaştırdı (yulaf kabuğu çıkarılmış tane ve hazır yulaf). Diğerleri, bir bütün olarak tam tahıl alımının etkisine baktı. çalışmanın bir meta-analizi, yulaf dahil olmak üzere en yüksek tam tahıl alımına sahip kişilerde kalp hastalığı riskinin, en düşük alıma sahip kişilere kıyasla %21 daha düşük olduğunu buldu. 50-64 yaş arası 54.871 Danimarkalı yetişkini kapsayan bir başka çalışmada, en yüksek toplam tam tahıl alımına sahip erkek ve kadınların, alımı en düşük olan bireylere göre %25 ve %27 daha düşük kalp krizi riskine sahip olduğu bulundu. Buğday değil, çavdar ve yulaf, özellikle erkeklerde kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirildi.

Çölyak Hastalığınız Varsa Çapraz Bulaşmaya Karşı duyarlı Olun

Saf yulaf glütensiz olmasına rağmen, çoğu ticari marka aynı zamanda (glüten içeren) buğday, çavdar ve arpa üreten tesislerde işlenir. Yulaf buğdaya çok yakın yetiştirilirse çapraz bulaşma da meydana gelebilir. Gıda ve İlac İdaresi, milyonda 20 parçadan (ppm) daha az glüten içeren ürünlerde düzenlenmiş “glütensiz” teriminin gönüllü kullanımına izin verir. Ve gönüllü olduğu için bazı (etiketsiz) markalar aslında glutensiz olabilir. Bununla birlikte, çölyak hastalığınız veya glüten duyarlılığınız varsa, özellikle “glütensiz” olarak etiketlenmiş yulaf markalarına gitmek en iyisi olabilir.

Yulaf, Nasıl İşlendiklerine Göre Farklılaştırılabilir

Piyasada bulunan tüm farklı yulaf türleri konusunda kafanız karıştıysa, işte size yardımcı olabilecek hızlı bir kılavuz:

Yulaf kabuğu çıkarılmış tane :

Bunlar, sadece gevşek, yenmeyen kabukları çıkarılarak temizlenmiş, mikrop, endosperm ve kepek dahil bütün yulaf çekirdekleridir.

Yulaf kepeği:

Bu, kabuğu çıkarılmış tane içindeki liflerden oluşur. Genellikle tahıl olarak yenir veya lif içeriğini artırmak için tariflere eklenir.

Çelik kesim veya İrlandalı:

Bunlar, bazen çelik bir bıçak (dolayısıyla çelik kesim terimi) kullanılarak iki veya üç küçük parçaya kesilmiş yulaf taneleridir. Parçaların boyutu ne kadar büyük olursa, pişirmeleri o kadar uzun sürer.

İskoç yulafları:

Bunlar, bir yemek haline getirilmiş olan yulaf taneleridir. Pişirildiğinde lapa benzeri bir dokuya dönüşürler.

Haddelenmiş veya eski moda:

Bunlar, buğulanmış, yuvarlanmış ve pul haline getirilmiş yulaf taneleridir. Daha sonra rafa dayanıklı olmaları için nemi çıkarmak için kurutulurlar.

Hızlı veya anında:

Bunlar, eski moda çeşitlerden daha uzun süre buharda pişirilen ve suyu kolayca emebilmeleri ve çok hızlı pişirebilmeleri için daha ince parçalar halinde yuvarlanan yulaf taneleridir. Birçok hazır yulaf markasının tatlandırılmış veya aromalı olduğunu unutmayın, bu nedenle malzemeleri ilave şeker içermediğinden emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu