SAĞLIK

YETERSİZ UYKUNUN VÜCUDA VERDİĞİ ZARARLAR

Günlük uyku süresi kişiye ve yaşa bağlı olarak değişir. Genellikle yaş ilerledikçe uyuma süresi azalmaktadır. Ancak, günlük ortalama 6 ila 8 saat arası uyku bir yetişkin için yeterlidir. Sık sık ve yeterince derin uyku uyuyamayan kişiler, hastalıklara karşı daha dayanıksız olmaktadırlar.

Böyle durumlarda vücudun ritmi kontrolden çıkar.

Bu dengesizlik cilde yansır: cilt kurur, pul pul kalkar, çatlar, hücre bölünmesi düzenli gerçekleşemediği için cilt giderek incelir. Kuru cilt daha da kururken, pürüzlü cilt de iyice bozulur. Uzmanlar, uyku zamanı olarak ise en ideal olan vaktin, gece uykusu olduğunu belirtmektedirler.

Her türlü uyku bozukluğunda dahi gündüz uykusu ile takviye yapmayı tavsiye etmemekte, gece uyumanın önemi üzerinde durmaktadırlar. Ancak, hücre yenilenmesi ve hormonal reaksiyonlar sadece geceleri meydana geldiği için, beynimizin salgıladığı melatonin hormonu hava karardıktan sonra üretilir. Cildin yenilenme işlemini bu hormon başlatır. Belirttiğimiz gibi yetişkinler için yeteri uyku süresi 6 ila 8 saattir. 6 saatin altında uyku uyunduğunda vücutta farklı değişiklikler gözlenir.

Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Vücudun hastalıklara karşı savaşma yeteneği azalır ve daha sık hasta olursunuz.

  • 5 saatten kısa uyku ile 9 saatten uzun uykunun kalp üzerinde negatif etkisi vardır. Kısa süreli uyku koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmaktadır.
  • Uyku süresinin kısalması daha yüksek oranda meme, kolorektal ve prostat kanseriyle ilişkili bulunmuştur.
  • Bir gecelik uykusuzluğun düşünme yeteneğini etkilediği gösterilmiştir.
  • Uykusuzluk unutkanlığı artırır.
  • Libidoda düşme meydana gelir. Uykusuz kalan genç erkeklerde testosteron hormonunun azaldığı gösterilmiştir.
  • Kilo almanıza ve obez olmanıza neden olabilir. 20 yaş üstü 21.460 yetişkinde yapılan bir çalışmada her gece 5 saatten az uyuyanlarda kilo alma ve obez olma eğiliminin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
  • Diyabet riskiniz artar.
  • Kazalara eğiliminiz artar (sakarlık gibi).
  • Cildinizde kırışıklıklar, pigmentasyon, gevşeklik meydana gelir.

ÖĞLEN UYKUSUNUN FAYDALARI

2008 yılında yapılan bir çalışma kapsamında öğle uykusuna yatanlarla yatmayanların fMRI sonuçları karşılaştırılmış ve öğle uykusuna yatanların beyinlerinde daha fazla aktivite olduğu tespit edilmiş.

Stresi azaltıyor:

Stresi azaltıyor: Kısa süreli öğle uykusu sizi stresten uzaklaştırır ve rahatlamanıza sebep olur. Gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissedebilir ve yüzünüzün her zaman gülümsemesini sağlayabilir.

Üretkenliğinizi artırır:

Çok uzun süre düşünüp bulamadığınız çözümü, öğle uykusu sırasında bir anda gözlerinizi açıp bulabilirsiniz. Bir grup araştırmacı, öğle uykusundan sonra neden insanların beyinlerinde bir ışık yandığını tespit etmeye çalışmış ve bunun sonucunda öğle uykusuna yatan insanların beyinlerinin sağ yarısındaki aktivitenin daha fazla olduğu görülmüş.

Moralinizi yükseltir:

Öğle uykusunu almamış bir çocuğun ne kadar huysuz olduğunu düşünün. Uykusuzluk ve bunun yarattığı huzursuzluk yetişkinlerde de aynı etkiye sebep oluyor. Kısa bir kestirme, moralinizi yükseltebilir ve keyfinizi yerine getirebilir.

Verimli olmanızı sağlar:

Çoğu uzman öğle uykusunun tembellik değil, aksine verimliliği artırdığını söylemektedir. Uyku uzmanı Sara Mednick, verdiği bir röportajında kısa süreli öğle uykularının en yorgun işçilerde bile verimliliği artırdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu