BU BELİRTİLER VARSA ŞEKER HASTASI OLABİLİRSİNİZ

Bu 11 Belirtinin 4’ü Varsa, Kan Şekeriniz Yüksektir Önlem Alın.
Şeker hastalığı (diyabet), vücuttaki kan şekeri seviyesinin yükselmesiyle karakterize kronik bir hastalıktır. Son yapılan araştırmalara göre; ülkemizde diyabetik hastalar tüm nüfusun yüzde 13.5’ini oluşturuyor. Henüz diyabet tanısı almamış, ancak bozulmuş glikoz toleransı olan ve diyabete aday kabul edilen kişilerle birlikte bu oran yüzde 33 gibi yüksek bir rakama çıkıyor. Yani, Türkiye nüfusunun onda birinden fazlası şu anda diyabetik, onda ikisi de birkaç yıl içinde diyabet tanısıyla karşılaşacak. Diyabet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı hızla artan önemli bir sağlık problemi.
Kontrol altına alınamayan diyabet damarların yapısını bozuyor. Bunun sonucunda; kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, kalıcı görme kaybı başta olmak üzere tüm organlarda komplikasyonlar ortaya çıkabiliyor. Bu kadar ciddi bir sağlık sorunu olan diyabet, sağlıklı beslenme alışkanlığı, medikal tedavi ve düzenli egzersizden oluşan bir yaşam şekliyle takip edildiğinde bu komplikasyonlar önlenebiliyor. Ancak erken tanı ve tedavi için öncelikle diyabetin belirtilerini tanımak ve zamanında hekime başvurmak çok önemli. Şeker hastalığının belirtileri şunlardır:
DİYABETİN (ŞEKER) 11 ÖNEMLİ BELİRTİSİ
1. AĞIZ KURULUĞU VE AŞIRI SUSAMA:
Aşırı şeker tüketimi ağız kuruluğuna neden olabilir. Diyabet öncesi dönem erken fark edilip yeterli önlemler alınmazsa yorulan pankreas kan şekerini kontrol etmeye yetecek kadar insülin salgılayamaz hale geliyor. Bu durumda önce toklukta kan şekerleri yükselmeye başlıyor. Ağız kuruluğu ve çok su içme bu sürecin ilk belirtilerini oluşturuyor. Vücuttaki fazla şeker nedeniyle, şeker hastaları sık sık susarlar.
2. GECE İDRARA KALKMA:
İdrar yoluyla fazla şeker atılır, bu nedenle şeker hastaları sık sık idrara çıkarlar. Ağız kuruluğuna bağlı çok su içmenin yanı sıra kanda yükselen kan şekerinin böbrek üzerinde yarattığı basınç nedeniyle hastalar gece uykudan idrar ihtiyacıyla uyanmaya başlıyor. Gecede bir kez idrara kalkmak normal sayılıyor. Ancak birden daha fazla sayıda uykunun idrar ihtiyacıyla bölünüyor olması, akla diyabeti getirmeli.
3. BACAKLARDA KRAMPLAR:
İnsülin azlığı nedeniyle kanda şeker yükselirken hücre içine girip yakıt olarak kullanılamadığı için hücrelerde bir enerji açlığı ortaya çıkıyor. Halsizlik, bacaklarda kramplar, aşırı tatlı isteği, sabahları zor uyanma, gün içinde uyku hali, konsantrasyon azalması bu dönemde başlayan ve kandaki şeker yükseldikçe artan belirtileri oluşturuyor. bu tür şikayetleri olan kişilerde açlık kan şekeri normal olsa bile tokluk şekerlerinin takibinin ya da şeker yükleme testinin mutlaka yapılması gerekiyor.
4. UYUKLAMA, YORGUNLUK:
Kanda şeker yüksek olmasına rağmen yakıt olarak kullanılamadığı için hücreler enerjisiz kalıyor. Bu durum beyin ve sinir sistemi hücrelerinin enerji azlığına yol açınca; uyku hali, konsantrasyon azlığı ve gün içinde uyuklama şikayetleri ortaya çıkıyor. Şeker hastalığı enerji kaybına neden olabilir ve kişi kendini sürekli yorgun hissedebilir.
5. KAŞINTI:
Şeker hastaları ciltte kaşıntı hissedebilirler. Kandaki şeker yükselmeye başlayınca cilt kuruyor ve genel bir vücut kaşıntısı başlıyor. Bu kaşıntı kadınlarda genital bölgede daha yoğun olabiliyor.
6. GENİTAL MANTAR ENFEKSİYONLARI:
Vücut sıvılarında artan şekerin mikropların üremesini kolaylaştırmasına bağlı olarak kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonları ve genital bölgede kaşıntıyla birlikte tekrarlayan mantar enfeksiyonları gelişebiliyor.
7. KİLO KAYBI:
Pankreasın insülin rezervi azaldıkça açlıkta da kan şekeri yükselmeye başlıyor. Şekerin kanda yükselmesine rağmen kullanılamaması nedeniyle hücrelerin enerji açlığı arttıkça hücreler enerjiyi yağ ve kas hücrelerinin parçalanmasıyla elde etmeye çalışıyor. bu dönemde yukarıdaki şikayetlere ek olarak kilo kaybının ortaya çıkıyor. Peki Diyabet neden artıyor? Diyabet sıklığı pek çok nedene bağlı olarak artıyor. En önemli nedenler arasında ise aşırı karbonhidratlı gıda tüketimi, fast-food ve şekerli içecek tüketiminin artması, kilo alma, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme yer alıyor.
8. AÇLIK HİSSİ
Şeker hastalarının kan şekerleri düşük olduğunda açlık hissi duyarlar.
9. BULANIK GÖRME
Yüksek kan şekeri düzeyleri gözlerde ödem ve lens değişiklikleri nedeniyle bulanık görme ile sonuçlanabilir.
10. YARALARIN İYİLEŞMESİNDE YAVAŞLAMA
Şeker hastalığı, kan dolaşımını etkileyebilir ve yara iyileşmesi daha yavaş olabilir.
11. BACAKLARDA UYUŞMA VEYA KARINCALANMA
Şeker hastalığı, sinirlerde hasara neden olabilir ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanmaya yol açabilir.
GİZLİ ŞEKER NEDİR?
Halk arasında gizli şeker hastalığı olarak bilinen diyabet öncesi dönem, Tip 2 diyabet hastalığı oluşturacak yükseklikte olmasa da hafif yükseltide devam eden kan şeker seviyesidir.
Belirtileri arasında vücut ağırlığında kısa sürede gözle görülür artış, obezite, ani sinir, öfke atakları, kolesterolde yükselme, halsizlik ve susuzluk gibi durumlar bulunmaktadır.
Zamanında teşhis, doğru tedavi ve diyet ile yavaşlatılabilir ve diyabet oluşumunun önüne geçilebilir. Şeker seviyenizi düzenli olarak ölçmek ve takip ettirmek, habersiz olduğunuz gizli şeker riskinin ortaya çıkarılmasında çok önemlidir.